In de media

Zorgen bij strategie centrale banken, vindt Bitcoin interessant (2juli 2014)

Paul Buitink praat met oud DNB directeur Lex Hoogduin, tevens hoogleraar monetaire economie. Paul en Lex bespreken de volatiliteit van Bitcoin en indien dit kan worden ondervangen door een algoritme, dit centrale banken wellicht overbodig zou maken. Lex benadrukt dat het moeilijk is het aanbod van een geldsoort aan te laten sluiten bij de vraag.

Schuldvrijgeld wordt besproken en de moeilijkheid voor centrale banken om de gelhoeveelheid te beïnvloeden. Lex benadrukt dat centrale banken daarom meer op ‘inflation targeting’ richten. Hij heeft zorgen bij strategie centrale banken en vindt mede daardoor Bitcoin interessant. Is met name ook geïnteresseerd in techniek erachter.

Ze bespreken verder hoe gevaarlijk deflatie werkelijk is. Lex praat over goede versus slechte deflatie. Verder worden voor- en nadelen van hard geld, zoals goud en bitcoin, besproken. Paul pleit voor geld gebaseerd op activa in plaats van passiva.

De onafhankelijkheid van centrale banken wordt besproken, onder meer de benoeming van Klaas Knot en het feit dat ze niet currency agnostisch zijn.

Lex is er een voorstander van dat Nederland een belangrijk goud houdend land zal blijven. Paul vraagt Lex ook of we goud moeten repatriëren.

Lex denkt niet dat over 5 jaar crypto-currencies een bedreiging vormen voor het centrale bankensysteem. Hij denkt met name dat de techniek erachter een grote vlucht gaat nemen.

Interview opgenomen op 23 juni 2014.

Bron

  • In de media
  • 1 juli 2014