Column - Lees dat! (4 juli 2014)

04 juli 2014 16:30

Voor de monetaire fijnproever is het smullen het laatste weekeind van juni. Dan publiceert de zogenoemde Centrale Bank van de centrale banken, de BIS, zijn jaarverslag. Dit jaar is geen uitzondering. Net als vorig jaar, is het BIS jaarverslag met voorsprong het beste stuk over het monetaire, financiële en economische beleid dat dit jaar tot nog toe is verschenen. 

De BIS spreekt met gezag. Het was de enige officiële organisatie die onderbouwd voor de komende crisis heeft gewaarschuwd. De BIS is bovendien echt onafhankelijk. Ze staat nog verder van de politiek dan centrale banken. Het IMF is mede een organisatie van ministers van Financiën en heeft daardoor een kortere beleidshorizon dan de BIS. De BIS kan echt aandacht voor de lange termijn vragen.

En dat doet zij dit jaar weer. De BIS constateert dat wij de financiële crisis achter ons hebben gelaten. Maar duurzaam herstel is pas mogelijk als met drie gevaren wordt afgerekend. Ze noemt deze respectievelijk budgettaire dominantie, financiële dominantie en overspannen verwachtingen van het monetaire beleid.

Budgettaire dominantie betekent dat te veel economische groei wordt verwacht van een voortdurend stimulerend overheidsbudget. Financiële dominantie betekent dat de economische groei te veel rust op voortdurend toenemende schulden. Daar komen overspanningen verwachtingen over wat het monetaire beleid kan bijdragen bij. De drie risico’s tezamen houden het gevaar in dat veel landen terecht komen in een periode van trage groei met periodieke financiële crises.

Structurele hervormingen van onze economie, zowel in de financiële als reële sfeer, zijn nodig om productiviteitsstijgingen te bewerkstellingen. En alleen productiviteitsstijgingen zijn een bron van duurzame stijging van de welvaart.

Voor de crisis had de BIS als enige gelijk. Ook nu in de nasleep van de crisis gaat ze tegen de stroom in. En ze heeft weer gelijk. Lees dat jaarverslag en constateer het met mij!