Column - Hogere lonen (6 augustus 2014)

06 augustus 2014 11:51

Er was de afgelopen weken opmerkelijk economisch nieuws. Maar dat is nauwelijks doorgedrongen. Het drama met de MH17 slorpt veel aandacht op. Begrijpelijk. Ook is vanafvanaf ongeveer midden juli tot eind augustus in Nederland een groot deel van de financiele pers niet op zijn post. En  het economische nieuws in de traditionele Nederlandse media opdroogt.

 

Maar er is, zoals gezegd, opvallend nieuws. Eerste pleitte de Duitse centrale bank voor hogere lonen in Duitsland. In hetverleden was altijd het omgekeerde het geval. Vervolgens verklaarde de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, de ECB, Peter Praet, dat hij achter deze oproep staat.

 

De prijzen stijgen in Duitsland nauwelijks. In het eurogebied als geheel ligt de inflatie  duidelijk lager dan wat de ECB prijsstabiliteit vindt.  Het ECB instrumentarium is bot. Want de rente is al bijna nul. En de liquiditeitsvoorziening is zeer ruim. Nog meer doen, is weinig effectief. En kan ook totfinanciele en economische instabiliteit leiden.

 

Als de lonen over een breed front sneller stijgen, kan dat de inflatie wat opkrikken en prijsstabiliteit weer binnen bereik brengen. Dat wil zeggen een inflatie van dichtbij, net onder 2%.  Hogere lonen zijn daarvoor een veel effectiever middel dan het monetair beleid in de huidige omstandigheden.

 

Een wat hogere inflatie in Duitsland, is ook goed om het aanpassingsproces van landen als Griekenland, Portugal en Spanje te bespoedigen.

 

In Nederland is de inflatie ook te laag. Wat voor Duitsland geldt, geldt ook voor Nederland. Sterker nog. Want in Nederland zouden wat hogere lonen de hoge hypotheekschuld van een aantal huishoudens ook nog wat beter draagbaar maken.

 

De officiele media hebben geen of nauwelijks aandacht aan de oproepen in Duitsland besteed. Nederland ligt, behoudens rampen, een paar maanden stil in de zomer. Wat vindt de vakbeweging? En de Nederlandsche Bank?