Column - Een frisse start (30 juni 2014)

01 juli 2014 08:16

Hans de Boer is de opvolger van Bernard Wientjes als voorzitter van de werkgeversclub VNO/NCW. De afgelopen dagen heeft hij zich gepresenteerd aan het Nederlandse publiek. Jan en alleman mochten hem interviewen. Hij gooide de knuppel in het hoenderhok. Niet een, maar een heel stel. Misschien wat veel van het goede. Een centrale boodschap viel mij op. En spreekt mij aan. Het ambitieniveau moet omhoog in Nederland. Onze welvaart moet fors kunnen groeien.

Het deed mij meteen denken aan een interview met Wiebe Draijer aan het begin van dit jaar. Die was toen nog voorzitter van de SER. Hij gaf een interview in het kader van het zogenoemde groeidebat van het Financieele Dagblad. In dat debat hadden sommigen, waaronder ik, de SER en het poldermodel op de korrel genomen. De SER zou ons meer hinderen dan helpen bij het economisch herstel.

Dat vond Draijer begrijpelijk veel te gortig. Hij kondigde aan dat dit het jaar was waarin de SER de groeiagenda voor Nederland zou gaan definiƫren. Dat was wat hem betreft de lakmoesproef voor de waarde van deze instelling.

We zijn een aantal maanden verder. Draijer heeft de SER inmiddels verruild voor de Rabobank. Van het bepalen van de groeiagenda door de SER heb ik al een tijdje niets vernomen. Het ziet er niet geweldig uit voor de lakmoesproef van Draijer.

Maar misschien dat De Boer nieuw leven in de polder kan blazen. Aan de felle reacties op zijn interviews te oordelen, zitten weinigen in polder en politiek daar op te wachten. Rutte die er meestal voor kiest niet te reageren, belde hem zelfs op. Naar verluidt om hem op de spelregels van het discours in Nederland te wijzen.

Als dat maar goed gaat. De Boer heeft een frisse start gemaakt. Hoe lang houdt hij zijn gedrevenheid vol?