Al 70 jaar is in Europa geen schot gelost (interview FTM.nl)

22 december 2014 10:23

Een exclusieve gedachtewisseling met voormalig directielid van DNB en assistent van de eerste ECB-president, wijlen Wim Duisenberg. Follow The Money sprak uitgebreid met prof. dr. L.H. (Lex) Hoogduin over het verleden, het heden en de toekomst van de EU en de eenheidsmunt.

Op vrijdag 12 december was ik te gast bij hoogleraar monetaire economie en voormalig DNB directielid Lex Hoogduin in zijn werkkamer bij de Duisenberg School of Finance, aan de Zuidas in Amsterdam. Het gesprek zou gaan over alternatieve oplossingen voor onze eenheidsmunt, maar daar kwam het deze keer niet van: voor een beter begrip kwam eerst de ontstaansgeschiedenis van het eurogebied aan de orde, gevolgd door die van de huidige crisis en de mogelijke wegen om uit de crisis te geraken. Ook André ten Dam schoof aan, euroresearcher en ontwerper van zo’n alternatief: The Matheo Solution, op basis van een flexibel monetair systeem, dat enigszins overeenkomt met het vroegere EMS, het Europees Monetair Stelsel.

De eerste vraag aan Hoogduin ging dan ook over dat EMS. De deelnemers daarin spraken in 1979 af hun valuta te laten fluctueren binnen vaste bandbreedten ten opzichte van een spilkoers: 2,25 procent voor de sterke munten en 6 procent voor een paar zwakkere munten. Door steuninterventies, te weten aankoop en verkoop van valuta, en het rente-instrument konden de Europese centrale banken de valuta op de gewenste koers houden.

Klik hier voor het hele interview